Saturday, February 24, 2007

HİPNOZLA İNGİLİZCE ÖĞRENMEK MÜMKÜN MÜ? (40)


Hipnozla İngilizce öğrenmenin mümkün olup-olmadığı da bu aralar bana sorulan sorulardan. İnsanların zamanları az ve çok çalışıp az kazanıyorlar. Ailelerine ve sevdiklerine ayıracak zamanları çok az. Kimileri de önceliklerini değiştirmek istemiyorlar. Her gün futbol maçları seyretmek, saatlerce internette sörf yapmak ama bir yandan da İngilizce öğrenmek istiyorlar. Ama ne yazık ki olmuyor, çünkü İngilizce de İlgi istiyor.


Zamanlarını dikkatle kullandıkları halde zaman yoksulluğu çeken dostlarım için hipnoz konusu işe yarayabilir. İkinci gruptaki dostlarım için hiç bir şeyin yararı yok. Umarım bir sabah rüyalarında İngilizceyi öğrenmiş olarak uyanırlar. Çünkü yaşamlarından taviz vermedikleri için yabancı bir dili gündüz gözüyle öğrenmeleri mümkün görünmüyor!

Hipnoz konusunda uzman olan dostlarımla yaptığım fikir alışverişlerinde şunu gördüm: Hipnozla insanların inançlarını veya temel değerlerini değiştirmek mümkün olmamaktadır. Sadece bu değişime yardımcı olacak bazı telkinler vermek mümkün olmaktadır. Bu da sigarayı bırakmaya karar vermiş birisinin nikotin tabletleri veya nikotin bantları kullanmasına benziyor. Ama sigarayı bırakmayı gerçekten istemiyorsanız nikotin cikleti kullanmanız bir yere kadar yardımcıdır. Bunun gibi hipnozla da sadece temel değişime giden bazı alışkanlıklar değişebiliyor.

Sözgelimi bir öğrenciyi hipnoz ederek İngilizceyi sevmesi gerektiğini söyleyebilirsiniz. Fakat bu durum uzun sürmeyecektir. Çünkü bir dile sevgi duyulması daha çok kalple ilgilidir. Ama hipnoz ettiğiniz birisine İngilizcenin sempatik yanlarını görmeyi telkin ederseniz, uyandığında zihni bu şekilde çalışacaktır ve zamanla İngilizceyi veya öğrenmekte olduğu yabancı dili sevebilir. Ama bir insana hipnozla telkin vererek onun bir dili, bir insanı veya bir kavramı birden bire sever hale gelmesini sağlayamazsınız.

Eğer yabancı dil öğrenmek isteyen bir insanı hipnoz etseydim ona hangi telkinleri verirdim? Uyandığı zaman bir program yapmasını, gününün belli bölümlerini öğrenmekte olduğu dilde okumalar yapmaya, filmler seyretmeye ve kasetler dinlemeye ayırmasını telkin ederdim. Ona İngilizceyi sevmesi gerektiğini telkin etsem bile asıl vurguladığım şeyler onun İngilizceyi sevmesini sağlayacak bazı çalışmaları yapması gerektiği olurdu. Çünkü gerçek hayatta da bir şeyi sadece onu sevmek istediğimiz için sevemeyiz. Eğer bir şeyi sevmeye ve ona değer vermeye ihtiyacımız varsa bile bunun ilk basamağı önce bunun için sebepler bulmak ve bu sebepleri canlı tutmaktır. Kısaca belirtmek gerekirse bir kişiye başka bir insanı veya bir kavramı sevmeyi emredemeyiz. İnsanlara bir şeyi sevmeyi veya önemsemeyi sadece tavsiye edebiliriz ve bunu yapmaları için sebepler ve yollar gösterebiliriz. Çünkü kalp emirle çalışmaz.

Başarılı olmak istediğini söyleyen birisini hipnoz etseydim ona vereceğim telkinler de aynı şekilde olurdu. Hipnoz seansından önce onunla konuşarak başarılı olması için gereken şartları belirlerdim. Onu hipnoz ettiğimde de uyandığı zaman bu şeyleri yapmasını telkin ederdim. Sözgelimi bir şirkete girip satış işini öğrenmesini telkin ederdim. Bir insana “bir gün başarılı bir iş adamı veya iş kadını olacaksın” diye telkin vermek elbette yararlı olabilir ama bu hedefe götüren ara basamakların yerine getirilmesiyle ilgili telkin vermek daha mantıklı olacaktır. Ara hedefler belirsizse ana hedef de güzel bir rüya olmaktan öteye gitmeyecektir.
-------------------------------
Savaş ŞENEL: İngilizce Öğretmeniİletişim DanışmanıOkunaklı-Anlaşılır Yazarlık Koçu
                           savassenel@gmail.com, savassenel@yahoo.com

SAVAŞ ŞENEL KİTAPLARI

AZ ACILI VE KALICI İNGİLİZCE-YABANCI DİL ÖĞRENMEK İÇİN PÜF NOKTALARI

Kitabı buradan satın alabilirsiniz: Kitapyurdu.com
"Az Acılı ve Kalıcı İngilizce-Yabancı Dil Öğrenimi için Püf Noktaları" adlı Kitabın Facebook sayfası

(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)

ÇAY SAATİ İÇİN HAFİF YAZILAR


(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)




(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)

-------------------

No comments:

Post a Comment