
Öğrencilerime her zaman gramer öğrenmelerini öneririm. Gramer öğrenmek, sadece dili değil, aynı zamanda mantığı da geliştirir. Eski çağlarda, mantığı kuvvetlendirdiği için gramer derslerine ayrı bir önem verilmiştir. Fakat dil öğrenimine gelince, gramerin yeri tam olarak belirlenmelidir.
Gramer, dilin iskeletidir, fakat bildiğiniz gibi bedende kan damarları, doku v.s gibi başka şeyler de vardır. Gramer, dilin ayakta durmasını sağlar. İskeletsiz bir beden, hastadır ama bir beden de sadece iskeletten ibaret değildir.
Gramer, öğrenmekte olduğumuz dili sınıflandırmamıza onu çözmemize yarar. Başka bir deyişle, okuma, film seyretme ya da sesli dokumanlar dinleme sürecimizde bir anahtar görevi görür. Gramer, aldığımız inputları/ dil girdilerini anlamdırarak çözmemize ve o dil parçacıklarını edinmemize yardımcı olur.
Fakat ne yazık ki, yani o dili konuşulduğu ülke dışında öğrenen çoğu öğrenci, film seyretmedikleri, sesli yayınlar takip etmedikleri ve o dilde seviyelerine göre okumalar yapmadıkları için gramer de bir işe yaramaz. Gramer sınavlarından geçerler, ama ne yazık ki o dili anlayamazlar, konuşamazlar ya da yazamazlar.
Yabancı dil öğrenmekte olanlar genellikle bir dili konuşmanın, önce bol bol dinlemekten, yazmanın da önce bol bol okumaktan geçtiğini farkına varmazlar. Gramer, dinlediğini ve okuduğunu anlayabilmenin, okuma ve yazma becerilerinin "annesi" değil "yardımcı anahtarıdır. Ana dilde bile yazma becerisi gelişmiş insanlar, çok okuyan ve yazma alıştırmaları yapan kişilerdir. Sözgelimi, Türkçe bilen herkesin, Türkçe kompozisyonlarının iyi olması gerektiğini söyleyemiyoruz. O zaman bütün Türkçe öğretmenlerinin çok iyi birer yazar da olmaları gerekirdi. Ama mutlaka öyle olmadıklarını söylemeye gerek yok.
Bu açıdan, yabancı dil öğrenmekte olan öğrencilerin konuyla ilgili kaynakları kullanmaya çalışmaları gerekir. Sözgelimi o dilde yayınlar dinlemeden dinleme becerimiz nasıl artabilir ki? Öğrenmekte olduğunuz dilde metinler okumadan okuma becerimiz nasıl gelişebilir ki?
Sözgelimi öğrendiği dilde sesli yayınlar dinlemeyen bir öğrencinin, “gramerim iyi ama dinlediğimi anlayamıyorum” demesi bana traji-komik geliyor. Gramerle, “hayatın sırrını” keşfetmeyi bekler gibi bir halimiz var. Bir insanın konuşmalarında aksan, kelime, deyimler, o kişin kendi tarzı v.s. gibi unsurlar vardır. Bunlar hep deneyimle anlaşılır şeylerdir. Zavallı gramer bilgisi, size bunları vermekle yükümlü değildir ve veremez de
Yabancı dilde ortaya çıkan dinlediğini anlama, okuyabilme, konuşabilme ve yazma becerileri, gramer bilginizin "çocukları" değil, aslında "torunlarıdırlar". Bu becerilerin anne ve babası, dinlediğiniz sesli dokumanlar, okuduğunuz kitaplar, metinler ve seyrettiğiniz filmler gibi araçlardır. Gramer, bu araçları çözümleyebilmemiz ve (doğrudan değil), dolayısıyla, dili öğrenebilmemiz konusunda yardımcı olur.
Ne yazık ki, bu durumdan yabancı dil öğretmenleri sorumludur. Çevremdeki insanlara, yabancı dil öğretmenlerinin onlara ne tavsiye ettiklerini özellikle soruyorum. Her türlü görsel ve işitsel aracın ve kaynağın etrafta uçuştuğu böyle bir zamanda öğretmenler, öğrencilerine bunları kullanmayı önermiyorlar.
Ben de grameri seviyorum, öğreniyorum da. Ama her şeyi de ondan beklemek haksızlık olmaz mı?
-------------------------------
Savaş ŞENEL: İngilizce Öğretmeni, İletişim Danışmanı, Okunaklı-Anlaşılır Yazarlık Koçu
savassenel@gmail.com, savassenel@yahoo.com
savassenel@gmail.com, savassenel@yahoo.com
Savaş ŞENEL'in Vizyon, Misyon ve Değerleri, Kitapları, Verdiği Dersler, Eğitimler, Söyleşileri, Yurt dışı Eğitim Danışmanlığı Hizmetleri, Çalışmaları Hakkında Kısa Video, Uzmanlık Alanları ile İlgili Sayfaları, Resmî web sitesi, Günlüğü-Blogu, Facebook sayfası, Twitter hesabı, Wattpad hesabı, Linkedin hesabı, Instagram hesabı, About.me hesabı,
SAVAŞ ŞENEL KİTAPLARI
AZ ACILI VE KALICI İNGİLİZCE-YABANCI DİL ÖĞRENMEK İÇİN PÜF NOKTALARI
Kitabı buradan satın alabilirsiniz: Kitapyurdu.com
"Az Acılı ve Kalıcı İngilizce-Yabancı Dil Öğrenimi için Püf Noktaları" adlı Kitabın Facebook sayfası
(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)
AZ ACILI VE KALICI İNGİLİZCE-YABANCI DİL ÖĞRENMEK İÇİN PÜF NOKTALARI
Kitabı buradan satın alabilirsiniz: Kitapyurdu.com
"Az Acılı ve Kalıcı İngilizce-Yabancı Dil Öğrenimi için Püf Noktaları" adlı Kitabın Facebook sayfası
(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)
ÇAY SAATİ İÇİN HAFİF YAZILAR
Kitabı buradan satın alabilirsiniz: Kitapyurdu.com
"Çay Saati İçin Hafif yazılar" adlı Kitabın Facebook sayfası
(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)
-------------------