Wednesday, April 22, 2009

KENDİ BAŞLARINA İNGİLİZCE-YABANCI BİR DİLİ ÇALIŞANLARIN KARŞILAŞABİLECEĞİ OLASI SORUNLAR (69)



Kendiniz çalışarak da yabancı bir dili bir veya birkaç beceride hatırı sayılır bir düzeyde geliştirebilirsiniz. Ve eğer bir kursa gitmek veya İngilizce özel ders alma imkânınız yoksa bu şekilde devam etmenizi ve pes etmemenizi öneririm. Bununla birlikte elbette, bu şekilde çalışmanın da kendisine has sorunları olabiliyor. Bunlardan en önemli olanları, yalnız çalışmaktan gelen bezginlik hissi ve kaynakların çokluğundan dolayı ortaya çıkan fikir dağınıklığıdır. Bunlara ek olarak, ölçme ve değerlendirmedeki zaaf ve dolayısıyla nereden nereye gittiğini görememek de bir süre sonra öğrenciyi yormaktadır.

Aslında ben, herhangi bir kursa gitmekte veya hiç olmazsa mektupla öğretim kursu almakta yarar görüyorum. Çünkü bu şekilde, öğrencinin bir sistemi olmaktadır. Temel sorun, öğrencilerin en iyi kurslara veya özel derse göz dikmeleri, ama bu olmayınca diğer olanakları, mesela şaşaalı olmayan dil kurslarını “hor görmeleridir.” Bu düşünce yanlıştır. Gittiğiniz dil kursu çok gösterişli olmayabilir, ama bazı nitelikleri önemseyerek bunlardan birisini seçebilirsiniz. Size biraz fikir vereyim:

Size “ ayda İngilizce, 3 ayda konuşma” vs gibi ütopik şeyler vaat eden kurslardan kaçının derim. Belli bir düzeyiniz varsa, bunlar bir derece olur, ama yeni başlıyorsanız çok dikkatli olun derim. Ben, bütün becerileri yavaş yavaş her ünitede veren ve kaliteli destekleyici dokümanları olan ders kitaplarını kullanan kursları öneriyorum. Bazı kurslar 1 ay “reading-okuma”, 1 ay gramer, 1 ay diğer beceri şeklinde kurs vermektedirler. Bana göre bu sistem, öğrenciyi yormaktadır ve bezginlik meydana getirmektedir. Çünkü her ay farklı bir konuda ve birden yükleme yapmaktadırlar. Bu sistemin, zihnin çalışma şekline uygun olmadığını düşünüyorum.

Bir kursa giderseniz veya mektupla öğretim seti alırsanız her sorun çözülmeyecektir. Ama bugün en zayıf kursta bile bir sistem vardır ve nerden nereye gittiğinizi görebilirsiniz. Kursa gitmekle birlikte, hikâye kitapları, ses dosyaları dinlemeye ve filmler seyretmeye devam ederseniz, sonuç alırsınız. Belli bir düzeyden başlayıp, hikâye kitaplarını, ses dosyalarını kullanmaya devam edin. Kaynak bol olabilir, ama siz kendinize yakın bulduğunuz birkaç yöntem seçip, ısrarla devam edin.

Gerek kursların, gerek mektupla öğretim kurumlarının öğrenciye destek olmakla ilgili çalışmaları bulunmaktadır. Böylece tek başınıza yolunuza devam etmekten daha farklı bir duyguyla da cesaretiniz ve enerjiniz artabilir.

Herhangi bir sistem takip etmeyen öğrenciler, çok çalışsalar da bir gün zihinleri dağılmakta ve yorulmaktadırlar. Çünkü kaynak çoktur ve oradan oraya “zıplamaktadırlar”. İnternette yer alan kaynaklarda boğulmaktadırlar ve hangi düzeyden gelip hangi düzeye doğru gittiklerini ölçemedikleri için, büyük bir denizde yol almakta, ama ilerleyemedikleri hissine kapılmaktadırlar. Bir sürü yeni gramer kalıbı öğrendikleri ilk zamanlarda mesafe aldıklarını bilirler ve görürler. Ama sözgelimi intermediate-orta düzeyden sonra gramer konuları azalır ve öğrenci yeni şeyler öğrenemediği hissine kapılır. Bütün dünyada yabancı dil öğreniminin en çok terk edildiği düzeyin bu olduğu söyleniyor. Bunun önüne geçmek için düzeyli kitaplar ve ses dosyaları dinlenmelidir. Çünkü bu ay sözgelimi düzey 3 bir kitabı okurken 2 ay sonra 4. düzeydeki kitapları da anlamaya başladığınızı görmek size aldığınız mesafeyi hissettirir.

Kendisi İngilizce çalışan öğrenciler, sistem takip etmeye sıcak bakmazlar. Çünkü başlangıçtan itibaren önlerinde 6 kitap olduğunu görmek onları rahatsız eder ve hemen denize açılmak isterler. Halbuki öğrenci görmek istemese de o süreç oradadır ve atlamak mümkün değildir. En iyisi bu süreci kabul edip ona göre davranmakta yarar vardır. Kendi kendinize de çalışsanız, bir kurs kitabını rehber edinmenizi öneririm. Ayrıca o ders kitabının (Course Book) öğretmen kitabını alırsanız, her ünite için hazırlanmış olan ek dokumanları, sınavları ve bunların cevap anahtarlarını elde edip-kullanma imkânına sahip olursunuz. O kitabı merkeze koyup, diğer kaynakları o kitabın size verdiği yol haritasına göre kullanmanız çok daha fazla verimli olacaktır. Çünkü özellikle İngilizlerin hazırladığı kurs kitapları oldukça kalitelidirler ve sürekli geliştirilmektedirler.

Tabi ki temel konu, devam etmek, bırakmamaktır!

Gerçeği açıklıyorum: Yabancı dil öğrenmek emek, sabır ve zaman ister. Ama çok eğlenceli ve ödüllendiricidir de.

-----------------
-------------------------

SAVAŞ ŞENEL KİTAPLARI

AZ ACILI VE KALICI İNGİLİZCE-YABANCI DİL ÖĞRENMEK İÇİN PÜF NOKTALARI

Kitabın Tanıtım Videosu
Kitabın Tanıtım Yazısı
Kitabın Facebook sayfası
Kitabı buradan satın alabilirsiniz: Kitapyurdu.com



(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)

ÇAY SAATİ İÇİN HAFİF YAZILAR


(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)





(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)

-------------------

No comments:

Post a Comment