Thursday, March 16, 2017

İNGİLİZCE – YABANCI DİL ÖĞRENİRKEN KARANLIKTA KALMAK



“İngilizce öğrenirken karanlıkta kalmak” durumu, sadece İngilizce öğrenmeye çalışanların değil, hehangi bir hedefe ulaşmak için çalışan herkesin yaşadığı bir süreçtir. Kimi zaman, hedeflerinize giden yolda, beklediğiniz ara sonuçlara veya ana sonuca ulaşamaz ve bezginlik yaşarsınız. Bir tür karanlığın, yani belirsizliğin içinde kalırsınız; önünüzü göremez, umutlarınızın solduğunu hissedersiniz. Bu karanlık süreç, hedefli çalışanların sınavlarından birisidir.

Kendisini bu durumda hisseden öğrencilerimden birisine “İçinde bulunduğun durumu anlıyorum; kendine güvenmiyorsan, fakat bana güven ve dediklerimi yapmaya devam et” dedim ve aynı sorunu yaşayan öğrencilerimle bu şekilde konuşmaya da devam edeceğim. Çünkü sadece yabancı dil öğrenim sürecinde değil, bütün hedefli öğrenme süreçlerinde aynı sorun yaşanıyor ve öğretmenin-eğitimcinin rolü burada çok büyük önem kazanıyor. Karanlıkta kalan öğrenci, kendisine güvenemediği zamanlarda öğretmenine güvenmeli, güvenebilmeli.

Elbette öğretmen öğrenciye garanti veremez, ancak, daha önce denenmiş ve başarıyı getirmiş olan yöntemleri önerir ve umut verir. Karşımızı garanti arayışında olan öğrenciler çıkarlar. Modern insanın yükü ağır, işleri çok ve zamanı az. Onlardaki garanti beklentisini anlayabiliyorum. Elbette ki muhatabımıza onun İngilizce öğrenimi konusundaki istatistik grafiklerinin başarıyı temsil eden bölümüne dahil olacağına dair garanti veremeyiz, fakat tersi olacağı konusunda da bir bilgimiz yok. Dolayısıyla bir öğretmen olarak, olumlu bir ihtimale odaklanırız ve öğrencimize de böyle yapmasını öneririz. Ayrıca, İngilizce öğrenme süreci, terk edildiğinde de insanî katma değerler anlamında size bir şeyler kazandırmış olur ve daha sonra yeniden öğrenme sürecine döndüğünüzde eskiden edinmiş olduğunuz birikim canlanır. Başka bir deyişle, zararla kapanacak bir süreç değildir.

Bu arada, diğer yazılarımda da sıklıkla ele aldığım gibi, elbette öğrencinin seviye kat ettiğini kendisinin de görmesi için, dokümanlar, hikâye kitapları, uygulamalar vs. takip etmesi sağlanmalıdır. (Ebette kurum veya öğretmen, yaptığı ölçme ve değerlendirme çalışmaları devam eder.) Bununla birlikte öğrencinin karanlıkta kaldığı zamanlarda öğretmenine güvenmesi gerekecektir. Bu da öğretmenin, donanımlı, takipçi ve makul bir iyimserliğe sahip olmasını gerektirir.  
 -----------------
-------------------------

SAVAŞ ŞENEL KİTAPLARI

AZ ACILI VE KALICI İNGİLİZCE-YABANCI DİL ÖĞRENMEK İÇİN PÜF NOKTALARI

Kitabın Tanıtım Videosu
Kitabın Tanıtım Yazısı
Kitabın Facebook sayfası
Kitabı buradan satın alabilirsiniz: Kitapyurdu.com



(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)

ÇAY SAATİ İÇİN HAFİF YAZILAR


(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)





(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)

-------------------

No comments:

Post a Comment