Saturday, March 19, 2016

İNGİLİZCE-YABANCI DİLDE KELİME VE KULLANIMLARI ÖĞRENİRKEN



Öğrencilerimin veya İngilizce öğrenen herkesin zaman zaman yaşadıkları bir şaşkınlık vardır. Bir zamanlar en sık kullanılan anlamıyla öğrendikleri bir kelimenin başka bir anlamda kullanıldığını görünce şaşırıyorlar. “Yahu bu kelimenin anlamı bu değil miydi?” diye soruyorlar. Hâlbuki, İngilizce öğrenme sürecinde ders kitapları bir kelime öğretirken, o kelimenin her anlamını vermezler, en sık kullanılan anlamlarını zaman içinde ve sırayla vererek yola devam ederler. Dolayısıyla zamanı geldikçe bir kelime, yeni bağlamlarda diğer anlamlarıyla da kullanılır.

Bir diğer durum da, öğrencilerin kelimeleri yanlış kullanmalarıdır. Aslında herkes bir süre veya bazen kelimeleri yanlış şekilde kullanabilir. Meselâ Türkçe öğrenene birisi de bir süre veya bir kaç kere “taksi çağıralım” demek yerine “taksi söyleyelim” veya “yeni bir işe başvurdum” yerine, “yeni bir işe kafa vurdum” diyebilir. Bir süre için veya öncelikle derdini anlatıp, bir sorunu çözmek amacıyla çabalarken bu türden hatalar önemsenmemelidir. Hatta daha önce öğrenmiş olduğumuz kimi kelimeleri artık doğru bir şekilde kullanırken, yeni öğrendiğimiz kelimeleri yanlış bağlamlarda ve şekillerde kullanmamız da normaldir. Fakat aynı hataları aylarca, yıllarca yapmak çözülmesi gereken bir sorundur.

Peki kelimelerin yeni anlamlarını da hazmederek öğrenmek ve onları doğru bir şekilde kullanmak için ne yapmalıdır? Kelimelerin bütün anlamlarını ezberlemek insanı yorar. Kelimeleri doğru kullanımlarını içeren cümleleri ezberlemek ise yararlıdır.

Bununla birlikte, her hâlükarda İngilizce hikâyeler, metinler okumalı, sesli dokümanlar dinlemeli ve filmler seyretmelisiniz. Yani kelimelerle ve onların farklı anlamlarıyla ve doğru bağlamda kullanımlarıyla binlerce kez karşılaşmalısınız.

Bu şekilde aslında en önemlisi, İngilizcenizi bir araç olarak kullandığınız, yani onu doğasına uygun bir şekilde istihdam ettiğiniz için sağlıklı süreçte yürümüş olursunuz. Ayrıca kelimeleri doğru bağlamlarda ve doğru kullanımlarıyla sürekli duyarak doğru bir şekilde öğrenmiş, daha doğrusu edinmiş olursunuz. Daha sonra, çoğu zaman siz fark etmeden onları doğru bir şekilde kullanmaya devam edersiniz.

Şimdi hemen ister kitap formatında, isterseniz PDF formatında hikâye kitapları okumaya başlayın. Yalnız mümkün olduğu kadar, konusunu sözlüğe bakmadan anlayabileceğiniz kitaplar seçin. Sözlüğe bakarak, didik didik ederek okumak için kısa ve birazcık zor olan metinler tercih edin. Dinlemek için seçeceğiniz dökümanları da bu şekilde seçin. Zor videolar veya filmler tercih ederseniz, onları anadilde alt yazılı ve sadece filmden keyif almak için seyredin.

Ve hemen şimdi harekete geçin...
-----------------
-------------------------

SAVAŞ ŞENEL KİTAPLARI

AZ ACILI VE KALICI İNGİLİZCE-YABANCI DİL ÖĞRENMEK İÇİN PÜF NOKTALARI

Kitabın Tanıtım Videosu
Kitabın Tanıtım Yazısı
Kitabın Facebook sayfası
Kitabı buradan satın alabilirsiniz: Kitapyurdu.com



(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)

ÇAY SAATİ İÇİN HAFİF YAZILAR


(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)





(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)

-------------------

No comments:

Post a Comment