Friday, March 25, 2016

İNGİLİZCE - YABANCI DİL ÖĞRENMEK TAKIM ÇALIŞMASIYLA MÜMKÜNDÜR...

İngilizce öğrenimi konusunda sorumlu kişiler, İngilizce öğretmenleridir. Bendeniz, İngilizce öğretmenlerini bu süreçte asıl yönlendiriciler olarak kabul ediyorum. Fakat bu sorumluluk, sadece öğrencilere İngilizce öğretmek değildir; bir öğretmen olarak, kendi sorumluluklarını yerine getirmenin yanında, öğrencilerin sorumluluklarını da onların nezdinde doğru bir şekilde tanımlamaktır.

Benim gördüğüm örneklerde, İngilizce öğretmenleri genellikle çalışkan ve sorumluluk sahibidirler. İhmal ettikleri kısım ise, öğrenci sorumluluklarını tanımlama konusudur.

Başka bir deyişle, öğretmen yemek yediği zaman öğrenci doymadığı gibi, bazı çalışmaları yapmak da, öğretmenin işi değil, öğrencinin işidir. Yani ben bir öğrencinin yerine onun çalışma kitabını yapamam. Yapsam da ona bir faydası olmaz.  

Öğretmenin görevi, sınıfta elinden gelenin en iyisini yapmak ve ertesi gün nasıl daha iyi olacağını düşünmektir. Ancak, öğrencinin sorumlulukları tanımlanmazsa, öğrenci ders dışında çalışmayacaktır. Bu durumda derste anlatılanları kavrasa bile, öğrendiklerini unutacak veya daha ileri götürmeyecektir. Ertesi ders, her şey yeniden başlar.

Bir İngilizce-yabancı dil öğretmeni öğrencilerinin derse devam, kitabına çalışma, çalışma kitabındaki alıştırmaları yapma gibi konuların yanında, ders dışında İngilizce hikâye kitapları okuma, ses dosyaları dinleme ve film seyretme gibi noktalara da vurgu yapmalıdırlar. Bu türden şeyleri bir-iki kez söylemek yeterli olmamakta, bunları sıklıkla vurgulamak gerekmektedir. Tavsiyelerini detaylandırmalı, meselâ hikaye kitabı okumayı tavsiye ediyorsa, bu sürecin nasıl olacağını anlatmalıdır. Çünkü söz gelimi öğrenci, ağır bir kitap alıp, onu sözlükle okumaya kalkarsa, sıkılır ve okumayı bırakır. Hâlbuki İngilizce öğrenmek uzun soluklu bir süreçtir.

“Öğrenci yapmaz” gibi düşüncelerle, doğru yöntemleri öğrenciye hatırlatmamanın manevî sorumluluğu vardır. Çünkü rehberlik yapmama durumunda, bir öğrenci doğru yöntemleri takip edip, İngilizceyi veya başka bir dili öğrenmeye kararlı ise, siz ondan ihtiyacı olan bilgiyi esirgiyorsunuz demektir. Bunu yapmaya da hakkımız yoktur.

İngilizce öğrenmek takım işidir. Öğrenciler de bu takımın en önemli üyeleridir.
-----------------
-------------------------

SAVAŞ ŞENEL KİTAPLARI

AZ ACILI VE KALICI İNGİLİZCE-YABANCI DİL ÖĞRENMEK İÇİN PÜF NOKTALARI

Kitabın Tanıtım Videosu
Kitabın Tanıtım Yazısı
Kitabın Facebook sayfası
Kitabı buradan satın alabilirsiniz: Kitapyurdu.com



(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)

ÇAY SAATİ İÇİN HAFİF YAZILAR


(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)





(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)

-------------------

No comments:

Post a Comment