Tuesday, October 18, 2005

YABANCI DİL ÖĞRENMEK DOĞAL OLMAYAN BİR ETKİNLİKTİR (3)


Uzmanlar, yabancı dil öğrenmenin "doğal olmayan" bir etkinlik olduğunu söylemektedirler. Yabancı bir dil öğrenen kişi, aslında normlara uygun bir şey yapmamaktadır.

Bunun iki yanı vardır. Birincisi, artık çocuk değiliz ve doğal dil gelişimi, altı yaşına kadar yapmış olduğumuz gibi dil edinmektir. Ama çocukluktan sonra, hele o dilin konuşulmadığı bir ülkede dil öğrenmek “tabiî” bir etkinlik olmamaktadır. Bir çok problem buradan çıkmaktadır. Bununla birlikte, elbette bu problemlerin çözümleri vardır. Yabancı dil öğrenimini doğal olmaktan çıkaran İkinci konu da şudur: başarı, hangi alanda olursa olsun, aslında doğal bir şey değildir. Bir konuda başarılı olmak için çalışırken, slında bir çok şartın tersine bir yol takip ederiz.

Bizler, başarılı ya da sıra dışı insanlar olmak için eğitilmeyiz. İş bulmak, çalışmak ve emekli olmak, yasalara uymak için eğitiliriz. Zira, devlet, ihtiyacı olan sıra dışı insanlar için özel okullar açar ve kendisine gereken sayıda insanı oralarda yetiştirir. Sivil bir insanın başarılı olması, daha çok kendi çabasına bağlıdır. Bu açıdan, "sadece İngilizce değil, herhangi bir konuda ‘başarılı” olmaya çalışan insanlar, genel akışın tersine davranmaktadırlar" diyebiliriz. Bu açıdan, herkesin karşılaşmadığı bir dirençle karşılaşırlar.

Yabancı bir dili, özellikle o dilin konuşulmadığı bir ülkede öğrenmeye çalışan insanlar genel eğilimin tersine davranıyor gibi görünürler. Bununla birlikte bu konuda alınabilecek önlemler, uygulanabilecek yararlı yöntemler vardır. Öncelikle kaliteli bir danışmanlık sistemi olan bir dersaneye gitmeli veya özel ders almalısınız. Size sadece İngilizce öğretmekle kalmayacak, aynı zamanda size İngilizce öğrenmeyi öğretecek bir öğretmenle çalışmalısınız. Bu derslere paralel olarak, filmlerden, sesli yayınlardan yararlanmalı ve bol bol okumalısınız. Yeni bir şey denediğiniz için de zaman yönetimi, hedef belirleme ve ulaşma konularında bol bol okumak, etrafınızı başarılı ya da başarmaya programlı insanlarla çevirmek size çok yararlı olacaktır. Çünkü hangi konuda olursa olsun, belli bir hedefiniz varsa, dikkatinizi dağıtan bir çok şeyle karşılaşacaksınız.

------------- 
Bu yazıya eşlik eden melodi: “Hey” –Julio Iglesias
Kitap önerim: “Başarıya Giden Yolun Açılması” Roger Fritz
Film önerim: Bowfinger (1999)
-----------------
-------------------------

SAVAŞ ŞENEL KİTAPLARI

AZ ACILI VE KALICI İNGİLİZCE-YABANCI DİL ÖĞRENMEK İÇİN PÜF NOKTALARI

Kitabın Tanıtım Videosu
Kitabın Tanıtım Yazısı
Kitabın Facebook sayfası
Kitabı buradan satın alabilirsiniz: Kitapyurdu.com



(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)

ÇAY SAATİ İÇİN HAFİF YAZILAR


(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)





(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)

-------------------

No comments:

Post a Comment