Monday, October 24, 2005

SEVDİKLERİMİZLE (ANADİLİMİZLE) İLİŞKİLERİMİZ VE YABANCI DİL ÖĞRENİMİ (6)





Yazarlardan birisi, bekâr bayanlara şöyle erkekler ve evlilik hakkında bir ipucu verir: “Evleneceğiniz erkeğin, kız kardeşine nasıl davrandığına bir bakın. Ona karşı anlayışlı ve sevecen davranıyorsa, size de aynı şekilde sevecen ve anlayışlı davranması ihtimali çok kuvvetlidir.” Bu düşünceye katılıyorum. Çünkü gerçekten, bir erkeğin kız kardeşine nasıl davrandığı, genel olarak kadınlara nasıl davrandığı konusunda bize fikir verebilir. Elbette bir insanın kız kardeşiyle olan ilişkilerinin iyi olması, eşiyle de iyi anlaşması için tek yeter şart değildir. Ama gerek ve umut verici şartlardan birisi olduğu söylenebilir. Dolayısıyla, ben bunu işe yarar bir kıyaslama olarak görüyorum.

Anadil ve yabancı dil
Yıllardır dil öğrenimi veren birisi olarak, bir insanın anadiliyle olan ilişkisinin de yabancı bir dille kuracağı ilişki konusunda fikir verdiğini gözlemledim. Yukarıdaki duruma benzer bir şekilde, bir kişinin anadilini iyi bilmesinin, yabancı bir dili öğrenme konusunda “yeter şart” olduğunu elbette söyleyemem. Ama yine, anadilini iyi bilmenin, yabancı bir dili öğrenmek için “gerek şartlardan” biri olduğunu söyleyebilirim.

Bu açıdan, yabancı dil öğretimi için girdiğim her sınıfta bu gerçeği dile getirdim. Kişiler, anadillerinde sözgelimi şiir okumaktan hoşlanmıyorlarsa, yabancı bir dilin şiirinden de tat alamayacaklarını hep söylemişimdir.

Bir insan, öğrenmekte olduğu yabancı dilde her zaman anadilinden daha geriden gidecektir. Bu açıdan, bir öğrencinin anadiliyle olan ilişkisini hemen incelemek bende bir alışkanlık olmuştur. Bu inceleme, bana öğrencinin yabancı dil öğrenimindeki olası başarı düzeyi hakkında önemli ipuçları verir.


Anadilde zayıf olan yabancı dilde de zayıf kalır
Söz gelimi, anadilinde okuma alışkanlığı olmayan bir öğrencinin yabancı dildeki okuma alışkanlığı da zayıf kalır. Daha da ilginç olanı şudur: öğrenmekte olduğu yabancı dilde okuma aşkıyla kitaplara sarılsa da, bir süre sonra “patinaj” yaptığını ve ileri gidemediğini farkına varır. Fakat bunun sebebini bir türlü anlayamaz. Okuma alışkanlığı olan biri, buna alternatif olarak şifahi olarak/ dinleyerek edinilen bir birikimi de sahip değilse, hayal gücü, kavram dünyası v.s de zayıf olacaktır. Ne yazık ki, bir çok öğrenci, bu durumun farkında değildir ve ne yazık ki yabancı dil öğretmenleri de genellikle bu konuyu kendilerini aşan ya da ilgilendirmeyen bir konu olarak görürler.


Hâlbuki

Hâlbuki yabancı bir dili belli bir yaştan sonra “iyice” öğrenmek isteyen bir ferdin yapması gereken ilk iş, önce kendi diliyle olan bağını güçlendirmeye çalışmasıdır. Aksi halde anadil kıskançlık yapacak ve öğrencinin yabancı dilde, kendisinde olduğundan daha fazla ilerlemesine izin vermeyecektir.

Yabancı dil öğreten kurumlarda, öğrencilerin ana dillerinde yazılmış eserlerin de bulunması gerekir. Yabancı dil öğretilen bir ortamında, tamamen yabancı bir atmosferin oluşturulması çabasıyla her şey yabancı dille hazırlanır. Öğrenilen dilin ortama sinmesi açısından bu elbette önemlidir. Bununla birlikte, belli bir yaştan sonra yabancı dil öğrenen öğrencilerin anadilleriyle olan ilişkilerinin de sıcak tutulması gerekir.


Aşk ve yabancı dil öğrenimi

Ben aşık olduğu kıza karşı nazik olsa da, ailesinden olan kadınlara kaba davranan erkeklere rastladım. Bu tür erkekler, bir süre sonra aşk rüzgârı zayıflayınca, eşlerine de kaba ve duyarsız davranmaya başlarlar. Bir hevesle yabancı dil öğrenmeye girişen öğrenciler de, bir süre sonra anadillerine taşıdıkları ilgisizliklerini yabancı dilde de yaşamaya başlarlar. Bu kaçınılmazdır.

Fakat zaman zaman durum tersine de dönebilir. Bir kadına aşık olan bir erkek, bütün kadınlara karşı duyarlı olmaya da başlayabilir. Yabancı dil öğrenirken, kendi ana dilinin de kıymetini ve insanın duygularını rahatlıkla ifade edebileceği bir dilin ne büyük bir hazine olduğunu anlayan insanların sayısı da az değildir.


İşi sağlama alalım

Yine de, işi sağlama alalım derim. Ne kadar ekmek o kadar köfte misali, anadilinizde ne kadar iyiyseniz yabancı bir dilde de o kadar iyi olabilirsiniz. Bunu değiştirmeye ne yazık ki gücümüz yetmiyor.
-----------------
-------------------------

SAVAŞ ŞENEL KİTAPLARI

AZ ACILI VE KALICI İNGİLİZCE-YABANCI DİL ÖĞRENMEK İÇİN PÜF NOKTALARI

Kitabın Tanıtım Videosu
Kitabın Tanıtım Yazısı
Kitabın Facebook sayfası
Kitabı buradan satın alabilirsiniz: Kitapyurdu.com



(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)

ÇAY SAATİ İÇİN HAFİF YAZILAR


(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)





(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)

-------------------

No comments:

Post a Comment